Skip to main content

Pet ugovora za isto toliko europskih projekata vrijednih 148 milijuna kuna potpisano je protekli tjedan u Pleternici. Bespovratna sredstva u iznosu od 125 milijuna kuna povukli su Požeško-slavonska županija te gradovi Pakrac, Lipik i Kutjevo.

Najvrjedniji ugovor

Gradonačelniku Lipika Vinku Kasani ugovor je za projekt “Terme Lipik” uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić. Projekt Terme Lipik sastoji se od tri komponente: Vile Zinke – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja. Projekt zapravo obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Vile Zinke („Vila dobre vode“), u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćena modernim tehnologijama, te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki, u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri projekta su Toplice Lipik i lipička Turistička zajednica. Ukupna vrijednost projekta je 73 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna.

„Ovo je najvrjedniji ugovor koji smo dosad potpisali, a odnosi se na razvoj turizma u Lipiku. Vlada je prepoznala naše potrebe, kao i činjenicu da je Lipik turistički grad te sam siguran da će se nakon provedbe ovog projekta dogoditi puno pozitivnih stvari za naš grad“, rekao je gradonačelnik Kasana.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik, dok su partneri na projektu Specijalna bolnica za rehabilitaciju Lipik te gradska Turistička zajednica Grada. U pripremi su sudjelovali djelatnici Gradske uprave, Lipičkih toplica te razvojnih agencija LIRA i PANORA.

Obnova perivoja

Projekt Terme Lipik važan je već samim tim što je vezan uz turizam. On na mala vrata vraća Lipik na kartu turističkih destinacija, što naš grad i zaslužuje i na kojoj je i bio. U interpretacijskom centru Vile Zinke dobit ćemo multifunkcionalni prostor za prezentaciju turizma i sve one atraktivne sadržaje koji su vezani za vodu, bit će to nešto što se neće moći vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj. Ništa manje važna nije ni obnova našeg perivoja te Narodnih kupki. To su tri vrlo bitna i vrijedna elementa koja će upotpuniti izgled grada vizualno, ali isto tako i sa svojom turističkom ponudom, istaknuo je Kasana.

Treba reći i da je Grad Lipik jedan od partnera Požeško-slavonske županije u projektu “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, koji se, između ostalog, odnosi i na izradu projektno-tehničke dokumentacije za toplovod u Lipiku. Ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna, od kojih su 1,6 milijuna kuna bespovratna sredstva.