Skip to main content

O Lipiku

Ljekovita termalna voda, konji lipicanci, lječilišni perivoj, proizvodnja stakla… Ovi i brojni drugi elementi materijalne i nematerijalne kulturne baštine daju prepoznatljivi pečat slavonskom gradiću smještenom na obroncima Psunja – Lipiku.

Lipik nikada nije bilo tipično slavonsko naselje – na ovom su području različite kulture ostavljale svoje tragove, o čemu svjedoče i brojna arheološka nalazišta još iz prapovijesnog i srednjovjekovnog razdoblja. Samo naselje i lječilište stari su dvjestotinjak godina, no korijeni potječu još iz rimskog doba, kada je tamošnja geotermalna voda prepoznata kao izvor mira i relaksacije.

Lipik dospijeva na kartu Europe u prvoj polovini 19. stoljeća, kada započinje izgradnja arhitektonsko-urbanističkog kompleksa toplica, uz koji se veže perivoj i stambena arhitektura centra Lipika. Upravo je ovaj kompleks postao simbol grada i učinio ga nadaleko poznatim turističkim i lječilišnim središtem. Na prijelazu stoljeća, Lipik je stao u red najpoznatijih europskih lječilišta, uz bok Baden-Badenu i Karlovym Varima. Bilo je to zlatno doba lipičkih toplica kao mondenog odmarališta Srednje Europe utemeljenog na blagodatima geotermalne vode u koje su pristizali gosti iz svih dijelova Austro-Ugarske.

Ratna zbivanja tijekom Prvog, a potom i Drugog svjetskog rata, privremeno zaustavljaju razvoj Lipika, no grad ubrzo nastavlja s ulaganjima u modernizaciju i proširenje lječilišnog kompleksa, uz kojeg se i sam razvijao. Iako je lječilište dominiralo gradom, tvornica ravnog stakla i proizvodnja mineralne vode, svima poznatog Lipičkog Studenca, dodali su Lipiku i moderna industrijska obilježja.

Početak 90-ih godina prošlog stoljeća bio je razoran, kako za cijelu državu, tako i za Lipik. Posljedice razaranja u Domovinskom ratu vidljive su još i danas, u obliku teških oštećenja ili potpunog uništenja brojnih objekata u Lipiku. Integriranim projektom razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika, Terme Lipik, potaknut će se obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala grada, kako bi još jednom zasjao punim sjajem i obnovio višestoljetnu tradiciju ponajboljeg domaćeg lječilišnog središta.

Povijest timeline

Turistička ponuda

Interaktivna karta znamenitosti

Outdoor aktivnosti

Otvori kartu

Turističko vođenje i kultura

Otvori kartu

Restorani i kafići

Otvori kartu

Smještaj i toplice

Otvori kartu

Suvenirnice

Otvori kartu

Galerija

Od povijesne jezgre grada do šetnica i parkova, Lipik će vas oduševiti svakim svojim kutkom.