Skip to main content

Krajem ožujka ove godine održana je početna konferencija projekta Terme Lipik, integriranog projekta razvoja i revitalizacije kulturne baštine našeg grada koji je nadaleko poznat po prirodnim ljepotama, kulturnom i povijesnom naslijeđu te stoljetnoj tradiciji bavljenja turizmom, a čija je baština u Domovinskom ratu nažalost pretrpjela teška razaranja.

Projekt Terme Lipik sastoji se od tri komponente: Vile Zinke, odnosno Vile dobre vode – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja.

Osim što obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki, u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu, ovim je projektom obuhvaćena i rekonstrukcija objekta nekadašnje Vile Zinke, odnosno Vile dobre vode, kako će se zvati u budućnosti. U njoj će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćena modernim tehnologijama.

Krajem prošlog tjedna na gradilištu budućeg interpretacijskog centra održana je koordinacija na kojoj su sudjelovali predstavnici investitora (Grad Lipik), nadzora (Ivne građevina) i izvođača (Presoflex gradnja). Tom je prilikom utvrđeno da radovi idu svojim tijekom, odnosno prema planiranoj dinamici.

Nositelj projekta Terme Lipik je Grad Lipik, a partneri projekta su Toplice Lipik i lipička Turistička zajednica. Ukupna vrijednost projekta je 73 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna.