Skip to main content

Vila Zinke

Oživljavanje Vile Zinke

Projektom Terme Lipik turistički potencijal Vile Zinke ponovno je stavljen u funkciju, i to kroz izgradnju interpretacijskog centra termalne baštine grada Lipika, Vile dobre vode. Vila dobre vode slavi ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju, prenoseći priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. Interpretacijski centar skuplja i brine o zbirkama predmeta povezanim s termalnom baštinom Lipika, ergelom lipicanaca, proizvodnjom stakla i punionicom vode.

U prizemlju Vile dobre vode nalazit će se ulazni dio sa suvenirnicom, uredima za zaposlene, caffe barom te tematskim dječjim igralištem. U podrumu i na prvom katu smještene su dvije stalne muzejske izložbe: „Svijet u kapljici vode“ i „Zlatno doba Lipika“.

„Svijet u kapljici vode“ kroz pet interaktivnih izložaka priča priču o vodi – što je voda i kako nastaje, kako nastaju termalne vode, kruženje vode u prirodi, utjecaj vode na čovjeka i prirodu, različita stanja i kretanje vode. Većina izložaka predstavlja multi-osjetilne instalacije koje pozivaju posjetitelje na interakciju i učenje, a prikazuju se putem najnovije multimedije i  IT rješenja na tržištu.

Izložbe, umjetničke instalacije i još mnogo toga

S druge strane, izložba „Zlatno doba Lipika“ otvoren je prostor u kojem će se pozicionirati scenografski elementi i elementi umjetničkih instalacija koji prikazuju Lipik u 19. stoljeću. Naglasak u ovom likovnom postavu je na povijesnom prikazu grada u kontekstu njegove termalne baštine, od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka, preko prvih vladara lipičkog kraja koji su valorizirali vrijednosti lipičke termalne vode, do kulturnog rasta Lipika kao turističkog središta u predratnom razdoblju Europe 20. stoljeća.

Likovni postav sastoji se od devet interaktivnih izložaka koji će kod posjetitelja stvarati nove doživljaje. Tako će za početnu scenografiju poslužiti specifičan prostor perivoja koji je bio centralna točka cijeloga Lipika – Wandelbahn. Šetajući njime, posjetitelji će moći uživati u virtualnoj vožnji vlakom iz 19. stoljeća, dobiti starinsku fotografiju autentičnog fotografa iz istog razdoblja, upoznati povijest Lipika, posjetiti Kursalon i tamo se okušati u igrama na sreću, plesu ili sviranju, provesti se fijakerom po Lipiku i još mnogo toga.

Na drugom katu smještena je multifunkcionalna dvorana površine 345 kvadratnih metara. Prostor multifunkcionalne dvorane predviđen je za široki spektar događanja poput predavanja, radionica, koncerata, predstava, izložbi i umjetničkih rezidencija. Kapacitet dvorane je 100 do 120 sjedećih mjesta, a objekt će u potpunosti biti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti i s poteškoćama u sluhu i vidu.

Vrijednost projekta: 27.653.125,00 KN

Projektanti:

Stjepan Lončarić, dipl.ing.arh. – Lončarić-Planić d.o.o. Zagreb
Ivica Leder, dipl.ing.arh – Arhitektura Leder d.o.o., Velika Gorica
Dragana Lucija Ratković Aydemir – Muze d.o.o., Zagreb
Jelena Devčić, dipl.nov., Valentino Dražić Celić – Kocka 26, Šibenik
Zlatko Jelačić – Smart AudioVisual d.o.o. Zagreb

Izvođači radova:

HM PATRIA d.o.o., Zagreb
Presoflex gradnja d.o.o., Požega

Nadzor radova:

Projektantski nadzor: Ivica Leder, dipl.ing.arh. – Arhitektura Leder d.o.o., Velika Gorica
Stručni nadzor: SB INVEST d.o.o., Slavonski Brod; IVNE GRAĐEVINA d.o.o., Zagreb
Nadzor opremanja i implementacije sadržaja u Vili dobre vode: Jelena Devčić, dipl.nov. – Ivictus consulting d.o.o., Šibenik

Status projekta:

Radovi na izgradnji započeli su 4. svibnja 2017. kada je izgrađen podrum objekta. Nastavak radova započeo je u ožujku 2021. godine.

Trenutni status:

U tijeku je izgradnja konstruktivnih dijelova objekta.