Skip to main content

Narodne kupke

Obnova Narodnih kupki

Dok je u zlatno doba Lipika većina građevina u središtu grada bila rezervirana za elitu, uključujući i većinu kupelji, Narodne kupke bile su namijenjene običnom puku. Lipik je u Domovinskom ratu pretrpio velika razaranja, u kojima je oštećena većina zgrada, uključujući i Narodne kupke, ujedno i najstariji lječilišni objekt u perivoju.

Narodne kupke jedan su od rijetkih objekata unutar Toplica Lipik koji još nije obnovljen, a projektom Terme Lipik obuhvaćena je rekonstrukcija i opremanje objekta, unutar kojeg će posjetiteljima biti dostupne terapije u wellness ambijentu. Osim kroz rehabilitacijsku, Narodne kupke koristit će se i kroz kulturnu i turističku ponudu, čime će se proširiti ponuda i usluge Toplica Lipik.

Oživljavanje povijesnog naslijeđa Lipika

Interpretacijske teme unutar Narodnih kupki primarno su vezane uz povijest Lipika i lipičkog termalnog kompleksa. Obnovom čitave projektne cjeline, koja, uz Narodne kupke, uključuje i Vilu Zinke – Vilu dobre vode i Lječilišni perivoj, stvorit će se novi turistički potencijal u sklopu kojeg će se interpretirati dio bogate lipičke povijesti koristeći suvremena interpretacijska sredstva, omogućiti posjet lokalitetu za sve posjetitelje te unaprijediti sustav za upravljanje i promociju turističke destinacije.

Rekonstrukcijom i opremanjem objekta Narodnih kupki nastaju sadržaji pomoću kojih će se prezentirati termo-mineralna voda uz pomoć suvremene multimedijalne opreme, kao nastavak prikaza interpretacijskog sadržaja Vile dobre vode. Isto tako, posjetitelji će moći osjetilno iskusiti prezentirano kroz povijesni prikaz liječenja i rehabilitacije termo-mineralnom vodom putem sadržaja kao što su bazen, jacuzzi, turska kupelj, finska sauna, slana soba i prostor za masaže.

Vrijednost projekta: 10.577.155,42 KN

Projektanti:

Prof.mr.sc. Boris Koružnjak, dipl.ing.arh. – Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Zavod za arhitekturu, Zagreb

Izvođači radova:

Šprajc THD d.o.o., Slavonski Brod

Nadzor radova:

Projektantski nadzor: Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Zavod za arhitekturu, Zagreb
Stručni nadzor: Daing d.o.o., Daruvar
Arheološki nadzor: ARTING d.o.o., Bjelovar

Status projekta:

Radovi na izgradnji započeli u ožujku 2021. godine.

Trenutni status:

U tijeku je rekonstrukcija konstruktivnih dijelova objekta.