Skip to main content

Izložba „Zlatno doba Lipika“ nalazi se na prvom katu novo obnovljene „Vile Zinke – Vile dobre vode“ koja se prostire na 255 metara kvadratnih.  Cijeli prvi kat je otvoren prostor u kojem će se smjestiti izložba „Zlatno doba Lipika“ gdje će predstaviti izložba o Lipiku s naglaskom na Lipik u 19. stoljeću, te povijesnom prikazu Lipika u kontekstu njegove termalne baštine, od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prvih eksplantacija lipičke termalne vode, do razdoblja kad je Lipik povezan željeznicom s ostalim gradovima Austro-Ugarske Monarhije te postaje europska turistička atrakcija početkom 20. stoljeća. Prezentirati će se kroz scenografske elemente i kroz elemente umjetničkih instalacija.

 

Za scenografiju i prikaz izložaka će se oživjeti šetalište Wandelbahn. Bio je to specifičan prostor u Perivoju koji je bio glavni korzo, ne samo lječilišta već i cijeloga Lipika. Tako je i dobio naziv posebnog mjesta „genius loci“ Lipika, mjesto susreta svih njegovih stanovnika i gostiju na kojem je i nastala priča o šetnjama i ispijanju „tri puta po dva deci termalne mineralne vode na dan“. Prikaz šetališta Wandelbahn kao scenografije likovnog postava „Zlatno doba Lipika“  bit će pozicionirano po širini prvog kata etaže izložbenog prostora. Scenografija će sadržavati interpretacijske interaktivne izloške koje Vam predstavljamo u nastavku:

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Vagon Belle Epoque“ – smješten je na izlazu iz dizala, tj. na početku izložbenog prostora prvog kata na izlasku sa stubišta. Unutrašnjost vlaka bit će dizajnirana po uzoru vlaka iz 19. stoljeća čija sjedala će biti tapacirana  te ostalim detaljima iz prošlosti. U prostor su postavljeni ekrani koji simuliraju prozore vlaka i na njima je snimljen krajolik koji se iz vlaka mogao vidjeti. Unutar „vagona“ čuje se zvuk tračnica i vlaka. Prostor zidova vlaka služi kao prostor za tekst i ilustracije na kojima interpretiramo glavna obilježja destinacije u koju stižemo. Na sjedalima uz „prozor“ pomoću audio slušalica, posjetitelj preslušava priče iz vlaka – od posjetitelja koji su putovali u kupalište Lipik. Moći ćemo slušati iscenirana sjećanja na Lipik iz onog vremena, priče poznatih lipičkih gostiju (pacijenata, vlasnika ljetnikovaca, istraživača itd.) Na izlazu iz Vlaka bit će postavljena klupa na koju će se moći sjesti i pomoću VR naočala pogledati u prošlost i pogledati u raskošni Perivoj koji vas vodi do Wandelbahna, Kursalona. U virtualnoj šetnji moći će te sresti dame i gospodu iz tog vremena obučeni u raskošne haljine i odijela.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Lječilište Lipik“ – postavljen je unutar scenografije „Šetalište Wandelbahn“. Ovaj kompleksni izložak sastoji se od nekoliko cjelina. Prva se nalazi u sredini i sastoji se od makete Lipika iz 19. st. s 3D modelima njegovih građevina. Druga cjelina prikazuje vremensku lentu kojom je prikazana povijest ovoga grada kroz glavna razdoblja. Na vremenskoj lenti će biti prikazani svi vladari Lipika kroz povijest. Posjetitelj na kratak i zanimljiv način upoznaje povijest Lipika sve od prapovijesnih dana (ukratko) pa sve do Zlatnog doba Lipika. Kroz interpretacijski tekst i prikaze arhivskih fotografija, razglednica i novinskih isječaka o Lipiku prezentiraju se sljedeće teme: a) vrste kupki (mramorna, kamena, grofova i td.), b) kupališni raskošni hoteli; c) kupališni perivoj; d) paviljon ‘Izvor’; e) gostionica ‘K izvoru’; f) kupališne gostionice i restauracije; g) punionica vode.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Razglednica Lipika“ – postavljen je unutar scenografije „Šetalište Wandelbahn“. Ovaj izložak predstavlja prostor šetnice koja se sastoji od nekoliko izloga obrtničkih radnji s naglaskom na fotografa. Kako bi posjetitelji stekli dojam povratka kroz vrijeme, koristi se 3D hologram koji aplicira prikaz fotografa. Kod fotografa posjetitelji se mogu i uslikati. Fotografije koje će posjetitelji moći uslikati i bit će realne tom vremenu i odjeći iz prošlosti te će fotografije izgledati realistično vremenu 19. stoljeća. Hologramska 3D tehnologija će nam prikazati fotografa koji je odjećom i manirima smješten u 19. st. Virtualni fotograf posjetitelju zaželi dobrodošlicu, te mu daje upute za snimanje dobre fotografije.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „ Posjet Kursalonu“ – postavljen je preko puta scenografije ‘Šetalište Wandelbahn’, u ovoj cjelini prikazujemo okvir pročelja Kursalona. Ovaj izložak je reljefni 2D prikaz na zidu, a umjesto prozora se na pročelju zgrade nalaze četiri ekrana, svaki prezentira jednu dvoranu: koncertna, plesna, dvorana za sviranje i casino. Kod prilaza ekranu posjetitelju se otvara prozor u dvoranu te on istražuje svaku posebno: gleda i sluša koncert klasične glazbe, uči svirati melodiju u piano dvorani, a nakon posjeta plesnoj dvorani aktivira se projekcija na podu iza posjetitelja koja se sastoji od simulacije plesnih koraka. Prateći korake koji se projiciraju na podu, posjetitelj uči plesati valcer ili neki drugi klasični ples.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Fijaker za nostalgiju“ – postavljen je unutar scenografije „Šetalište Wandelbahn“ interpretacijski izložak unutar kojeg je dvosjed koji gleda prema zakrivljenom ekranu  koji simbolički ovaj prostor predstavlja prostor kočije. Prostor fijakera će biti realističan gdje će se smjestiti dva veća sjedala u unutrašnjosti koja će imati električni sustav koji će pomicati sjedala u vožnji cestom konjskom zapregom kako bi posjetitelji imali dojam kao da se voze u pravoj kočiji. Na ekranu se nalaze konji lipicanci i kočijaš koji vode posjetitelja u vođeni razgled Lipika iz 19. stoljeća. Snimka će se uraditi na pravoj kočiji kojom će se snimatelji provozati Lipikom i to područjem šetališta i gradskog parka te užeg centra. Na prednjem ekranu se nalaze konji lipicanci i kočijaši koji vode posjetitelja u vođeni razgled Lipika iz 19. stoljeća. Bočno se vidi ulica kraj koje se fijaker vozi, uz Kursalon i šetalište. Snimku prati audiokulisa topota konja, šuškanja kola fijakera, metež s ulice.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Lipik kroz povijest“ – postavljen je unutar scenografije „Šetalište Wandelbahn“, u interpretacijskom tekstu kratko se osvrćemo na ratna događanja u povijesti Lipika koji je bio crta razgraničenja kako u daljoj prošlosti (granica Otomanskog imperija) do 20. stoljeća i Domovinskog rata i rušenja grada. Kako bi dočarali realnu sliku posjetitelju, prikazivati će se dokumentarni film u kojem će se prikazivati stare fotografije, snimke s autentičnim lokacijama na kojima su se vodile bitke. Izložak  završava porukom o novom zlatnom dobu Lipika koje je pred nama. Novi razvoj Lipika čine njegovi stanovnici i posjetitelji. Zato je na kraju izloška postavljena knjiga gostiju s porukom za budućnost. Kroz cjelinu posjetitelje vodi hologram Antuna Knolla koji je lipičke toplice unaprijedio i popularizirao koji se osvrće i na lipičke kupelji. Unutar ovog izloška bit će i hologram koji će nam prikazivati vrtlara Frank Kostlivija koji je održavao nasade i park u Lipiku. Vrtlar postaje virtualni vodič za posjetitelje koje na početku pozdravlja, priča o svom poslu i struci te pušta dokumentarni film koji čini naraciju kod posjetitelja.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Zdravlje na hektolitre“ – glavna poruka ovog izloška je prikazati Lipik na karti hrvatskih termalnih lječilišta. Bogata mreža termalnih destinacija u Hrvatskoj prikazana je na grafici s kartom na kojoj su označene sve termalne destinacije u Hrvatskoj, s naglaskom na Lipik koji je uz svoju neizmjernu termalnu baštinu koja datira iz 19. stoljeća. Zlatnog doba Lipika, ujedno i jedino lječilište u Hrvatskoj u kojem termalna voda liječi „iznutra i izvana“ jer je jedina koja se u ljekovite svrhe, osim za kupanje, koristi i za piće. Na grafici se uz svako lječilište nalazi kratak tekst o njegovim specifičnim vrijednostima i ljekovitim svojstvima. Uz kartu se nalazi vertikalno položeni multi-touch ekran s interaktivnom igricom kroz koju posjetitelj ulazi u ulogu ‘liječnika’. Upoznaje anatomiju čovjeka pomoću shematskog prikaza organizma čovjeka (prikaz je unutar ekrana). Zadatak posjetitelja je otkriti koje bolesti se u termalnim lječilištima liječe i na koji način, te kakve su dobrobiti ljekovite termalne lipičke vode.

 

Interpretacijski interaktivni izložak „Plemenita lipička voda“ – Ovaj izložak sastoji se od vremenske lente s prikazom sastava lipičke vode kroz povijest; zatim uvodnog teksta o ljekovitim lipičkim izvorima vode, njihovim prikazom na karti, popisom i pojašnjenjima bolesti koje su se kroz povijest liječile u Lipiku. Unutar vodene komore na ekranima će se prikazivati realna animacija lika vodene vile koja će se obratiti posjetitelju. Za posjetitelje će ovo biti vrlo zanimljivo gdje će moći puno saznati o ljekovitosti vode te će kroz igru otkivati koje su sve dobrobiti  termalne lipičke vode. Nakon odigrane igre posjetitelju se prikazuje vila koja priča o sastavu lipičke vode. Na ekranu će prikazivati sastav ljekovite termalne lipičke vode kroz simbole elemenata iz periodnog sustava.