Skip to main content

Novo obnovljenom „Vilom Zinke“ koja će postati Centar „Vila dobre vode“ imamo za cilj poboljšati turističku ponudu Lipika i Slavonije, zatim jačanje poduzetništva i turističkih kapaciteta. Krajnji cilj nam je utemeljiti brend destinacije termalnog turizma te ga stalno razvijati i unaprjeđivati.

Kretanje posjetitelja kroz Interpretacijski centar termalne baštine grada Lipika – „Vila dobre vode“:

Važno je napomenuti da će objekt biti prilagođen osobama s invaliditetom. Na ulazu u Centar ćemo imati istaknute propisane oznake pristupačnosti.

Kretanje posjetitelja dozvoljeno je na svim etažama objekta, uz ograničenja koja se odnose na servisne i uredske prostorije koje koriste djelatnici interpretacijskog centra. Kada posjetitelj dolazi  kreće se prema sljedećim uputama. Početak obilaska „Vile dobre vode“ započinje u prizemlju objekta, gdje posjetitelji dolaze na glavni ulaz. Nakon ulaska dolazimo do info pulta koji služi za informiranje posjetitelja i prodaju ulaznica. Za posjetitelje tu je i suvenirnica koja je posebno dizajnirana i opremljena te će se moći kupiti suveniri koji su pomno osmišljeni, kvalitetnog dizajna i proizvodnje te autohtoni proizvodi Lipika. Na početku ili na kraju posjete moći će te se osvježiti u kafiću koji će se nalaziti u prizemlju s unutarnjom i vanjskom terasom. Kafić će biti dizajniran u skladu s dizajnom „Vile dobre vode“. U vanjskom dijelu Centra pored fontane nalazi se prostor namijenjen dječjem igralištu. Igralište se sastoji od edukativnih elemenata koje na zanimljiv i interaktivan način educiraju najmlađe posjetitelje o vodi i termalnoj baštini.

Nakon toga posjetitelja se upućuje liftom  ili stepenicama na drugi kat gdje se nalazi predvorje multimedijalne dvorane koja služi za okupljanje posjetitelja. Iz predvorja ulazimo u  multimedijalnu dvoranu u kojoj će posjetitelji kroz 10-minutni film upoznati se s poviješću destinacije, specifičnosti prostora promatranog kroz njegovu povijest do danas, uz kontekst lipičke vode kao glavne teme Centra. Multimedijalna dvorana će se koristiti za predavanja, radionice, koncerte, predstave, izložbe i umjetničke radionice.

Posjetitelj se spušta na prvi kat objekta koji je je iskorišten za implementaciju likovnog postava „Zlatno doba Lipika“.

Kada posjetitelj obiđe prvi kat i upozna se detaljno s likovnim postavom te poveže film i likovni postav upućuje se u podrum. U podrumu posjetitelj upoznaje stalni Likovni postav  „Svijet u kapljici vode“. Svijet u kapljici vode je površine 215 m2 sastoji se od umjetničke instalacije / projekcije o vodi, auditorija, stalne muzejske izložbe o vodi. U podrumu  se posjetitelji kreću kružno obilazeći prostor izložbe. Stalna muzejska izložba „Svijet u kapljici vode“ prikazuje glavne teme koje opisuju posebnosti termomineralne vode i njenom značaju za razvoj termalnog turizma u Lipiku. Glavna poruka izložbe je da je voda izvor života, a interpretira se kroz sljedeće teme:

– voda temelj života (plavi planet, kruženje vode u prirodi, voda u čovjekovom organizmu), donosi simboličnu priču o vodi, osnovne informacije o termomineralnoj lipičkoj vodi, prikazuje izviranje vode na simboličan način, efektima dovodi do kinetike vode prezentirajući njenu aktivnost i stalnu pokretljivost, daje uvid u glavne karakteristike vode: njenu pojavu u prirodi, ciklus kruženja, stanja te utjecaj koji ona ima na naš planet i život na njemu.

– obilježja termomineralne vode (što su termalne vode?, Kako nastaju termalni izvor?, termomineralni izvori vode u Lipiku, sastav termomineralne vode, usporedba termominaralne vode s drugim lječilištima u RH i povijest njena istraživanja)

Navedene teme biti će interpretirane kroz slijedeće izloške:

– Akvarel planeta zemlje – opisuje opće teme vezane za vodu. Od Pangea-prakontinenta ere paleozika i mezozoika prije tektonskih procesa i razdvajanja kontinentalnih ploča, oceanskih i kontinentalnih kora, prikaza kako bi svijet izgledao bez vode do hidroloških ciklusa kao stalnog procesa kruženja vode u zemljinom hidrološkom sustavu: oborine, isparavanje, otjecanje, transpiracija. Instalacija se sastoji od Integriranog sfernog projektora koji je ujedno multi-touch upravljač za istraživanje sadržaja za istovremeno više korisnika koji je kombiniran s projekcijom na video zidu ili lcd monitorima. Posebnost se ističe u prstenu koji će upravljati projekcijom na sfernom projektoru, a time i projekcijom na polukružnoj plohi. Pred prstenom na jednom mjestu, prema posjetitelju postavljena oznaka u vidu zupca kojom se označava pozicija naprijed-natrag. Na samom prstenu označeni su milijuni godina, od paleozoika do danas. Okretanjem prstena, odnosno prebacivanjem zupca po vremenskoj lenti mijenjat će se i projekcija na sferi (izgled Zemljinog reljefa), ali i projekcija na polukružnom platnu koja dodatno pojašnjava kontekst sa sfere.

– Interaktivni vodeni zid – zid  za igru je interaktivna instalacija / projekcija osmišljena za igru. Na zidu posjetitelji mogu crtati, usmjeravati vodu i otkrivati ponašanje vode pod utjecajem različitih interaktivnih radnji.

– U utrobi zemlje – postavljena je u donjem dijelu korpusa instalacije „Vodena snaga, koja se proteže od podrumske etaže do etaže prvog kata. Podna obloga multi-osjetilne instalacije sastoji se od fragmentirane gazne površine postavljene iznad podne rasvjete. Rasvjeta probija kroz pukotine, čineći iznimno atraktivnu sliku koja podsjeća na kuljanje lave iz unutrašnjosti Zemlje i cilindričnih transparentnih rezervoara vode koji su inkorporirani u bočne zidove komore u kojima se simulira proces ključanja i kondenzacije vode. Temperatura komore je postavljena 15 do 20 Celzijevih stupnjeva iznad temperature ostalih prostorija centra. Postavljajući scenu u konstrukciju koja se proteže od podruma do prvog prezentacijskog kata, omogućava se logičan i iznimno atraktivan tematski prijelaz između dviju prezentacijskih cjelina. Svrha prikaza je pokazati kako nastaje termalna voda.

– Usporedno kretanje je video instalacija postavljena na zid i sastavljena je od više linijskih povezanih LCD ekrana koji prikazuju „super slow motion“ kretanje vode unutar transparentnog okvira posude.

– Memorija vode je grafička mapa koja prikazuje recentna znanstvena istraživanja o vodi. Kvantna fizika nam je otkrila da postoji valna strana prirode dok se suvremena znanost fokusirala na onu čestičnu, materijalističku. Može li nam upravo voda otvoriti mogućnost za promjenu znanstvene paradigme.

Kroz projekt „Terme Lipik“ KK.06.1.1.13.0006 izrađena je web stranica kroz koju se možete informirati o napretku projekta gdje možete dobiti još informacija.

Možete ju posjetiti na linku: https://visitlipik.com/