Skip to main content

Projekt Terme Lipik vrijedan je 73.3 milijuna kuna, a u okviru njega u Lipiku će se potaknuti obnova i očuvanje kulturne baštine te staviti u funkciju i iskoristiti turistički potencijal Vile Zinke – Vile dobre vode, Perivoja i Narodnih kupki.

Projekt je sada već u poodmaklom stupnju izvedbe, pogotovo u Ulici Marije Terezije na izgradnji Vile Zinke, o čemu svakodnevno svjedoče stanovnici Lipika pred čijim očima buduća Vila dobre vode već poprima svoje planirane gabarite.

Vila dobre vode slavi termalnu baštinu Lipika i ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju prenoseći svojim stanovnicima i posjetiteljima na zanimljiv i jedinstven način priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. Ona je mjesto susreta stanovnika i putnika, mjesto zaigranog učenja i razmjene ideja, mjesto stvaranja i inovativnosti. Po završetku izgradnje u prizemlju Vile dobre vode nalazit će se ulazni dio površine 345 m2 i ulazni hol, suvenirnica, uredi za zaposlene i caffe bar te tematsko dječje igralište. U podrumu će se nalaziti stalna muzejska izložba „Svijet u kapljici vode“ površine 215 m2, a na prvom katu stalna muzejska izložba „Zlatno doba Lipika“ površine 255m2. Na drugom katu bit će smještena multifunkcionalna dvorana površine 345m2, a objekt će biti opremljen i dizalom.

Stalna muzejska izložba „Svijet u kapljici vode“ kroz 5 interaktivnih izložaka priča priču o vodi. Što je voda, kako nastaje voda, kako nastaju termalne vode, kruženje vode u prirodi, utjecaj vode na čovjeka i prirodu, različita stanja i kretanje vode i sl. Većina izložaka predstavlja multi-osjetilne instalacije koje pozivaju posjetitelje na interakciju i učenje, a prikazuju se putem najnovije multimedije i IT rješenja na tržištu.

Stalna muzejska izložba „Zlatno doba Lipika“ je otvoren prostor u kojem će se pozicionirati scenografski elementi i elementi umjetničkih instalacija, izložba o Lipiku 19. stoljeća. Naglasak u ovom likovnom postavu je na povijesnom prikazu Lipika u kontekstu njegove termalne baštine, od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prvih vladara lipičkog kraja koji su valorizirali vrijednosti lipičke termalne vode do kulturnog rasta razdoblja kad je Lipik povezan sa željeznicom s ostalim gradovima iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, postao turistička meka u predratnom razdoblju Europe 20. stoljeća.

Likovni postav imat će devet interaktivnih izložaka koji će svaki za sebe kod posjetitelja stvarati nove doživljaje. Tako će za početnu scenografiju poslužiti specifičan prostor perivoja koji je bio glavni korzo ne samo lječilišta, nego i cijeloga Lipika – Wandelbahn. Šetajući njime doživjet ćete sljedeće instalacije: Vagon Belle Époque, Lječilište Lipik, Razglednica Lipika, Posjet Kursalonu, Fijaker za nostalgiju, Lipik kroz povijest, Zdravlje na hektolitre i Plemenita lipička voda. U navedenim instalacijama moći ćete uživati u virtualnoj vožnji vlakom u 19. stoljeću, fotografirat će vas fotograf iz 19. stoljeća, upoznat ćete povijest Lipika, posjetit ćete Kursalon i tamo se okušati u igrama na sreću, plesu ili sviranju, provesti se fijakerom po Lipiku i slično.

Prostor multifunkcionalne dvorane predviđen je za široki spektar događanja poput predavanja, radionica, koncerata, predstava, izložbi i umjetničkih rezidencija. Kapacitet dvorane je 100-120 sjedećih mjesta, a objekt će u potpunosti biti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti i s poteškoćama u sluhu i vidu.