Skip to main content

Konferencija projekta Terme Lipik, jednog od najvrjednijih i najvažnijih projekata Grada Lipika, održana je 20. prosinca u konferencijskoj dvorani Quella. Među brojnim uzvanicima, konferenciji je prisustvovao požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, kao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te predsjednik Gradskog vijeća Lipika Slobodan Katunar. Prisutna je bila i ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ Senka Horvat, ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik, direktor lipičke Turističke zajednice Hrvoje Kovačić, kao i brojni drugi ugledni gosti.

Osim financijske vrijednosti od 9.696.72,43 €, još veću važnost ovog projekta vidimo u obnovi i revitalizaciji kulturnih dobara. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i trebala je trajati ukupno 42 mjeseca, do kraja lipnja 2023. godine. Međutim, realizacija projekta se nastavlja u odnosu na prvotni rok, pa se stvarni završetak sada očekuje u rujnu 2024. godine.

Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri na projektu su Toplice Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika.

 

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, koji je istovremeno bio domaćin konferencije, na početku svog obraćanja istaknuo je važnost projekta Terme Lipik kao izuzetno značajnog za unapređenje sadašnjosti, kako u turističkoj ponudi, tako i u svemu onome što je činilo i čini Lipik.

Nakon Domovinskog rata, mi ovdje u Lipiku uložili smo velike napore kako bismo vratili onaj nekadašnji stari sjaj, jer Lipik je nekada bio rame uz rame s poznatim i uglednim europskim lječilištima poput Baden-Badena i Karlovy Vari“, naglasio je gradonačelnik Kasana.

Ono čemu Lipik teži je upravo ta izvrsnost, kako u turističkoj ponudi, tako i u zdravstvenoj usluzi, u čemu su naše Toplice izuzetno profilirane i dostigle su zavidan nivo“, dodao je gradonačelnik, ističući kako su najvrjedniji u Lipiku upravo ljudi, građani Lipika, zbog kojih se provode ovakvi vrijedni projekti.

Cilj projekta Terme Lipik je obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala Vile Zinke – Vile dobre vode, lječilišnog perivoja i narodnih kupki.

O tome koliko je projekt Terme Lipik bitan za razvoj turizma na području našeg grada govorio je direktor lipičke Turističke zajednice Hrvoje Kovačić.

Prije nekoliko godina, ovo je bio samo san, zatim se pretvorilo u želju zapisanu na papiru, a sada je napokon ostvareno. Obnova parka i našeg perivoja predstavlja značajan korak jer će sve ostati generacijama koje dolaze nakon nas. Narodne kupke donose novi poticaj zdravstvenom turizmu, obogaćujući turističku ponudu koja nam je nedostajala. Projekt Terme Lipik nije se ograničio samo na građevinske radove, već je provodio i određene edukativne aktivnosti“, istaknuo je Kovačić, dodajući da su takve edukacije od velike važnosti jer obrazuju i usmjeravaju domaće ljude prema održivom i kvalitetnom razvoju turizma u Slavoniji.

Naime, u sklopu ovog projekta educirane su dvije osobe za voditelje turističke agencije, provedena je edukacija za tri nova turistička vodiča, čime se njihov broj na području Lipika povećao na šestero, što predstavlja značajan doprinos za naš mali grad. Također, educirano je pet interpretatora kulturne baštine koji su osposobljeni za interpretaciju bogate povijesti Lipika. Uz to, osposobljeno je i osam vrtlara.

Obnovljeni perivoj i urbana arhitektura stvaraju prekrasnu kulisu za mnoge čarobne priče, a naš cilj je privući zahtjevne, kvalitetne i individualne goste koji cijene svu vrijednost i značaj modernog turizma“, zaključio je Kovačić.

Termalna voda , čija izvorišta su otkrivena u Lipiku, predstavlja veliku vrijednost za nastanak i razvoj Lipika. Složio se s time i ravnatelj Toplica Lipik, Goran Pušćenik, napomenuvši kako provedba ovako velikog projekta, kao što su Terme Lipik, nije bili ni jednostavna ni lagana.

Usprkos svim izazovima, uspjeli smo privesti projekt kraju. Prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj suradnji i komunikaciji s partnerima na projektu, ali i svim drugim suradnicima koji su sudjelovali u provedbenim aktivnostima“, rekao je ravnatelj Pušćenik te dodao kako je realizacija ovog projekta prvi pravi iskorak u smjeru razvoja zdravstvenog turizma, ali ujedno i obnova posljednjeg neobnovljenog povijesnog objekta Toplica Lipik – Narodnih kupki.

Upravo su Narodne kupke kroz ovaj projekt moderno obnovljene te su postale suvremeni wellness, a zapravo su zadržale svoju  prvotnu funkciju koju su imale i u vremenu kad su nastale.

Druga važna sastavnica ovog projekta je obnova lječilišnog perivoja jer konačno imamo ponovno jedan od najljepših perivoja u našoj domovini, perivoj koji je svojevremeno proglašen najbolje uređenim perivojem u Austro-Ugarskoj Monarhiji“, istaknuo je Goran Pušćenik.

S obzirom na veličinu i važnost projekta, može se reći da je ovo projekt od regionalne važnosti koji će pozitivno utjecati na turističke trendove, ne samo u Lipiku, nego i na području naše županije, ali i šire.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha tijekom ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo uspješnošću ovog projekta. Istaknuo je kako je Lipik šarmer s pokrićem, a tu karakteristiku duguje svojim stanovnicima koji ga čine šarmantnim.

Bez uspješnih i predanih ljudi u Lipiku, koji se trude obnoviti nekadašnji sjaj i koračati prema najvećim postignućima današnjice, poput razvoja umjetne inteligencije, napredak bi bio izazovan“, istaknuo je dožupan te dodao da, govoreći o obnovi kulturne baštine i razvoju turizma, ne smijemo zanemariti niz drugih uspješnih projekata, kao što je izgradnja nove državne ergele, a koji visoko pozicioniraju Lipik i našu županiju na turističku kartu Republike Hrvatske.

Pri samom završetku konferencije, sudionici su obišli moderno uređeni objekt Narodnih kupki, dok je kao iznenađenje uslijedila interpretativna šetnja kojom ih je Vila dobra voda, zajedno s drugim lipičkim interpretatorima kulturne baštine povela kroz nevjerojatnu prošlost lipičkog perivoja.